Tekstgrootte
Wat is de MR?
Op elke school in Nederland is een medezeggenschapsraad (MR) actief; dit is bij de ‘Wet Medezeggenschap op Scholen’ geregeld (zie artikel 8 van de Wet Medenzeggenschap op Scholen (WMS). Ouders en leerkrachten praten mee over het beleid en de uitvoering van het onderwijs op de school. De MR heeft inspraak, maar de directie 'maakt' het beleid en is eindverantwoordelijk.Omdat de Bosschool bij de Stichting Tabijn is aangesloten is een van de personeelsleden afgevaardigde in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). In de GMR zijn alle scholen van Tabijn vertegenwoordigd. In iedere MR-vergadering is ruimte voor inbreng naar aanleiding van de GMR.
De Medezeggenschapsraad (MR) van de Bosschool stelt zich voor:
Wij bestaan uit een oudergeleding (2 ouders) en een lerarenvertegenwoordiging (2 leraren). Onze vergaderingen worden bijgewoond door de directie. De oudergeleding wordt gekozen door de ouders/verzorgers, de leerkrachten kiezen de lerarengeleding. Voor alle leden geldt een zittingsduur van 3 jaar, waarbij het mogelijk is om de zittingsperiode te verlengen met maximaal 3 jaar door middel van herverkiezingen. De termijn gaat in per 1 oktober van het lopende schooljaar. MR-leden zitten altijd op persoonlijke titel in de raad. Ze hoeven dus geen achterban of organisatie te raadplegen voordat ze hun stem in de raad uitbrengen.
De MR bestaat op dit moment uit de volgende leden:
Oudergeleding | Personeelsgeleding |
Ellen Schoonhoven | Caroline de Waard |
Iwan Lawerman | Tessa de Jong |
Doelstelling MR
De MR van de Bosschool adviseert over het te voeren beleid en is klankbord en sparringpartner voor de directie. Uitgangspunt van de MR is dat zij actief en ondersteunend willen zijn aan het beleid van de bosschool. Samen met de Ouderraad en de Stichting BSV is ons streven dat:
Wat doet de MR?
De MR houdt zich bezig met het gevoerde beleid en de beleidsvoornemens van de directie op financieel, organisatorisch en onderwijskundig gebied. Over een aantal zaken heeft de MR instemmingbevoegdheid (zoals bijvoorbeeld buitenschoolse opvang en wijziging visie) of adviesbevoegdheid (zoals bijvoorbeeld het financiële beleid en uitbreiding schoolgebouw). Ook is de MR betrokken bij de aanname van nieuwe personeelsleden.
Op de Bosschool vergadert de MR minimaal 5 keer per jaar. Onderwerpen die tijdens vergaderingen worden besproken zijn onder andere het volgen van CITO-toets resultaten, begroting van de Bosschool, de schoolgids en het formatieplan. Daarnaast wordt de agenda aangevuld met actuele punten.
U kunt deze als toeschouwer/toehoorder bijwonen. U bent van harte welkom maar het verzoek is wel om dit 2 dagen voorafgaande aan de vergadering kenbaar te maken.De vergaderingen vinden altijd op school plaats. Vergaderdata en -tijden vindt u op de website in de MR map in de kolom rechts op deze pagina.
Wat kan de MR voor u betekenen?
Bij de MR kunt u in principe met alles terecht wat in deze algemene zin met school te maken heeft. Of het nu over het onderwijskundig beleid of zorgbeleid gaat, ideeën en – uiteraard ook kritische- opmerkingen zijn altijd welkom. De MR zal alle reacties serieus behandelen en aan het juiste aanspreekpunt doorgeven of - indien in het belang van de school - zelf het initiatief nemen.Ook kunt u bij de MR terecht met initiatieven voor sponsoring of buitenschoolse activiteiten.
Met welke problemen kunt u niet bij de MR terecht?
De MR is geen bemiddelaar bij persoonlijke problemen met leerkrachten of de directie. U wordt geacht deze zelf met de betreffende persoon op te lossen of als dit niet lukt de klachtenregeling te volgen. Deze staat in de schoolgids vermeld. Ook bij persoonlijke bezwaren tegen bijvoorbeeld de groepsindeling of alles wat met de ontwikkeling van uw eigen kind binnen de school te maken heeft is de MR niet het juiste aanspreekpunt. Afspraak binnen de Bosschool is dat de MR door de directie geïnformeerd wil worden over de voortgang en afhandeling van persoonlijke problemen.
Voor vragen en/of problemen kunt u de MR altijd benaderen via het mailadres mr.bosschool@tabijnplein.eu
U kunt dat ook schriftelijk doen door een brief af te geven op het kantoor.