De leerlingenraad is in 2008 opgericht. Hieronder kunt u het reglement lezen.
Artikel 1 – Betekenis van het reglement
In het reglement van de leerlingenraad staat wat jullie mogen/kunnen doen. Ook staat erin aan welke afspraken we ons moeten houden.
Artikel 2 – Begrippen
Wie worden bedoeld met de volgende woorden:
- Leerlingen - Alle kinderen die op school zitten
- Personeel - Iedereen die op onze school werkt
- Leraren - Alle juffen en meesters
- Directie - De directeur van de school
- Leerlingenraad - De kinderen die in de groep uitgekozen zijn om hier te zitten
- Leden - Iedereen die in de leerlingenraad zit
- Bestuur - De voorzitter en degene die de aantekeningen maakt bij devergadering. Zij zijn door de leden gekozen.
Artikel 3 – Voor wie geldt het reglement?
Het reglement geldt voor alle leden van de leerlingenraad.
Artikel 4 – Wie krijgen het reglement?
Alle leden van de leerlingenraad en iedereen die op onze school werkt krijgt het reglement.
Artikel 5 – Doel van de leerlingenraad
- Soms willen de juffen en meesters jullie advies over dingen. Zij kunnen daar dan bij de vergadering van de juffen en meesters rekening mee houden. Ook kunnen andere kinderen aan jullie vragen om een punt te bespreken in de leerlingenraad. De aanwezige juf of meester bespreekt dat punt dan eventueel bij de vergadering van de juffen en meesters. Jullie krijgen dan later te horen wat erover is besproken.
- Soms kunnen jullie samen met de juffen en meesters dingen regelen die voor alle kinderen van de school belangrijk zijn en waardoor de sfeer nog beter kan worden.
- Het gaat in de leerlingenraad om dingen die voor alle kinderen belangrijk zijn. Niet om dingen die alleen voor jou of jouw groep gelden.
- In de leerlingenraad moet je ook de mening en ideeën van andere kinderen doorgeven. Je moet de anderen ook op de hoogte houden van wat er is besproken.
- De leerlingenraad kan ervoor zorgen dat de juffen en meesters te horen krijgen wat de kinderen op school denken en zouden willen.
Artikel 6 – welke taken heeft de leerlingenraad
- Jullie kunnen aangeven hoe de leerlingen van de school over bepaalde dingen denken. Ook kunnen jullie soms helpen bij het organiseren van dingen.
- Jullie moeten de andere kinderen laten weten wat er allemaal wordt gedaan. Dat kan schriftelijk of via de juffen en meesters. Via de “Infobrief” of via de website(als hij in gebruik is) kan aan de ouders van alle kinderen worden verteld wat er in de leerlingenraad is afgesproken
- Er moeten bij de vergadering van de leerlingenraad aantekeningen worden gemaakt over de afspraken. Die aantekeningen moeten worden gegeven aan alle leden en aan het personeel van de school.
- Het is belangrijk dat je goed om je heen kijkt en goed luistert wat er op school aan de hand is. Je kunt die dingen bespreken bij de vergadering.
Artikel 7 – wat mag de leerlingenraad?
- Jullie mogen dingen vragen aan de juf of meester die bij de vergadering aanwezig is. Weet zij of hij het antwoord niet kan hij vertellen aan wie je het dan kunt vragen.
- Jullie moeten zo goed mogelijk de mening van alle andere kinderen doorgeven. In de week voor de vergadering moet er in alle groepen even tijd zijn om punten te bespreken. Vraag hiernaar bij de juf of meester. In de groepen 1 t/m 4 kan de juf of meester ideeën van de kinderen onthouden en doorgeven. Loop even bij hen langs.Als er veel punten zijn, kunnen jullie samen met de juf of meester die bij de vergadering is, afspreken wat het belangrijkst is. Daar kun je dan mee beginnen.
- Na de vergadering moet je in de klas kort verslag doen van de vergadering. Vraag hiervoor even tijd ook aan juf of meester. In groep 1 t/m 4 bespreekt de juf of meester even de notulen(= aantekeningen van de vergadering).
- De juf of meester die bij de vergadering aanwezig is, heeft geen stemrecht. Hij /zij is er om jullie te helpen en advies en informatie te geven.
- Als het nodig is kan een van jullie voor of na de vergadering bij de groepen 1 t/m 4 langsgaan.
- De juf of meester kan bij de vergadering ook punten inbrengen die de juffen/meesters belangrijk vinden.
Artikel 8 – Verkiezingen
- Elk schooljaar worden er in de eerste schoolmaand verkiezingen gehouden in de groepen 5 t/m 8. Uit elke groep worden 2 leden gekozen(als de school groeit, wordt dit teruggebracht naar 1 leerling per groep).
- De gekozen kinderen kiezen zelf een voorzitter en een secretaris.
- Je wordt gekozen voor 1 schooljaar.
- Als er tussendoor iemand uit de leerlingenraad gaat(bijv. door een verhuizing), wordt er een nieuw lid gekozen. Die moet dan komen uit dezelfde groep als degene die weggaat.
Artikel 9 – Hoe ziet de leerlingenraad eruit?
- In het bestuur van de leerlingenraad zitten de voorzitter en de secretaris.
- Het bestuur heeft de leiding van de leerlingenraad.
- Als er iets is kun je het beste eerst iemand van het bestuur aanspreken. Dat geldt voor jullie, voor de juffen en meesters en voor alle kinderen van de school.
- De voorzitter heeft de volgende taken:
1. het leiden van de vergadering
2. bij de vergadering duidelijk aangeven wanneer er iets is afgesproken
3. samen met de secretaris en met de juf/meester een agenda maken.
- De secretaris heeft de volgende taken:
1. het maken en ronddelen van de aantekeningen
2. de secretaris zorgt ervoor dat er brieven worden verstuurd als dat nodig is. Brieven die binnenkomen gaan eerst naar de secretaris.
3. de secretaris zorgt ervoor dat de post en de notulen goed worden bewaard.
4. hij vervangt de voorzitter als die er niet is. Ook helpt hij de voorzitter.
Artikel 10 – vergaderingen
- Alle leden die bij de vergaderingen aanwezig zijn kunnen stemmen.
- Als er evenveel stemmen voor als tegen iets zijn, geeft de stem van de voorzitter de doorslag.
- Er wordt 1 keer in de 6 weken vergaderd. De vergaderingen worden voor het hele jaar vooruit gepland.
- Er wordt op een vaste, afgesproken tijd vergaderd. De vergaderingen vinden onder schooltijd plaats, als het mogelijk is in de teamkamer.
- Als het nodig is wordt er een extra vergadering gepland.
Artikel 11 – Orde tijdens de vergadering
Wie zich tijdens de vergadering niet normaal gedraagt, kan door de voorzitter gevraagd worden de vergadering te verlaten.Na de vergadering moet er dan worden gepraat met hem/haar. Daarbij is de leerkracht aanwezig.
Artikel 12 – Algemeen
Omdat je lid bent van de leerlingenraad mag je op school niet anders worden behandeld. Niet in je voordeel en niet in je nadeel.